на Кина Паметно стакло (стакла за контрола на светлина) фабрика и производители |Јонгју

Паметно стакло (стакла за контрола на светлината)

Краток опис:

Паметното стакло, исто така наречено стакло за контрола на светлината, стакло што се преклопува или стакло за приватност, помага да се дефинираат архитектонските, автомобилските, внатрешните индустрии и дизајнот на производи.
Дебелина: по нарачка
Вообичаени големини: по нарачка
Клучни зборови: По нарачка
MOQ: 1 ЕЕЗ
Примена: Преграда, туш кабина, балкон, прозорци итн
Време на испорака: две недели


Детали за производот

Ознаки на производи

Паметно стакло, исто така наречено стакло за контрола на светлината, стакло што се преклопува или стакло за приватност, помага да се дефинираат архитектонските, внатрешните индустрии и дизајнот на производи.

Во наједноставната дефиниција, технологиите за паметно стакло ја менуваат количината на светлина што се пренесува преку типично проѕирни материјали, дозволувајќи им на овие материјали да изгледаат како транспарентни, проѕирни или непроѕирни.Технологиите зад паметното стакло помагаат да се решат конфликтниот дизајн и функционалните барања за балансирање на придобивките од природната светлина, погледите и плановите на отворени подови со потребата за заштеда на енергија и приватност.

Овој водич има за цел да ви помогне во процесот на истражување и донесување одлуки за имплементирање на технологијата за паметно стакло во вашиот следен проект или вклучување во вашите производи и услуги.

47e53bd69d

Што е паметно стакло?

Паметното стакло е динамично, овозможувајќи традиционално статичниот материјал да стане жив и мултифункционален.Оваа технологија овозможува контрола на различни форми на светлина, вклучувајќи видлива светлина, UV и IR.Производите од стакло за приватност се засноваат на технологии кои овозможуваат проѕирните материјали (како стакло или поликарбонат) да се префрлаат, на барање, од проѕирни во засенчени или целосно непроѕирни.

Технологијата може да се интегрира во прозорци, прегради и други проѕирни површини во различни сектори, вклучувајќи архитектура, внатрешен дизајн, автомобили, паметни прозори за малопродажба и потрошувачка електроника.

Постојат два основни типа на паметно стакло: активно и пасивно.

Тие се дефинирани со тоа дали нивната променливост бара или не електрично полнење.Ако е така, тоа е категоризирано како активно.Ако не, тоа е категоризирано како пасивно.

Терминот паметно стакло главно се однесува на активни технологии во кои стаклените филмови и облоги за приватност, активирани со електрично полнење, го менуваат изгледот и функционалноста на стаклото.

Видови технологии за активно преклопно стакло и нивните вообичаени апликации вклучуваат:

• Стакло со дисперзирани течни кристали (PDLC) со полимер, на пр.: обично се гледа во партициите за приватност во различни индустрии
• Стакло со уред за суспендирани честички (SPD), на пр.: прозорци што се затемнуваат во сенка како што се гледа во автомобилите и зградите
• Електрохроматско (ЕС) стакло, на пр.: обложени прозорци кои полека тонат за засенчување

Следниве се двете пасивни технологии за паметно стакло и вообичаени апликации за секоја од нив:

• Фотохромно стакло, на пр.: очила со облоги кои автоматски се затемнуваат на сончева светлина.
• Термохромно стакло, на пр.: обложени прозорци кои се менуваат како одговор на температурата.

Синоними за паметно стакло вклучуваат:

LCG® – стакло за контрола на светлината |Преклопно стакло |Паметна нијанса |Стакло за бојадисување |Стакло за приватност |Динамично стакло

Технологиите кои ви овозможуваат веднаш да ги префрлите површините од проѕирни во непроѕирни се оние што се нарекуваат стакло за приватност.Тие се особено популарни за конференциски сали со стаклени ѕидови или преградени во агилни работни простори засновани на планови на отворен под или во хотелски соби каде што просторот е ограничен, а традиционалните завеси ја уништуваат естетиката на дизајнот.

c904a3b666

Smart Glass Technologies

Активното паметно стакло се заснова на PDLC, SPD и електрохромни технологии.Автоматски работи со контролори или трансформатори со распоред или рачно.За разлика од трансформаторите, кои можат само да го менуваат стаклото од проѕирно во непроѕирно, контролорите можат да користат и регулатори за постепено менување на напонот и контрола на светлината до различни степени.

fc816cfb63

Полимерски дисперзиран течен кристал (PDLC)

Технологијата зад PDLC филмовите што се користат за создавање паметно стакло содржи течни кристали, материјал кој ги споделува карактеристиките и на течните и на цврстите соединенија, кои се дисперзирани во полимер.

Смарт стакло што се преклопува со PDLC е една од најчесто користените технологии.Додека овој тип филм обично се користи за внатрешни апликации, PDLC може да се оптимизира за да ги одржува своите својства во надворешни услови.PDLC е достапен во бои и дезени.Генерално е достапен и во ламинирано (за ново изработено стакло) и во ретрофит (за постоечко стакло).

PDLC го префрла стаклото од затемнети степени на непроѕирност на чисти во милисекунди.Кога е непроѕирен, PDLC е идеален за приватност, проекција и употреба на табла.PDLC обично ја блокира видливата светлина.Сепак, соларните рефлектирачки производи, како што е оној развиен од компанијата за наука за материјали Gauzy, овозможуваат IR светлината (која создава топлина) да се рефлектира кога филмот е непроѕирен.

Во Windows, едноставниот PDLC ја ограничува видливата светлина, но не ја рефлектира топлината, освен ако не е поинаку оптимизиран.Кога е јасно, паметното стакло PDLC има одлична јасност со околу 2,5 замаглување во зависност од производителот.Спротивно на тоа, Outdoor Grade Solar PDLC ја лади внатрешната температура со отклонување на инфрацрвените зраци, но не ги засенува прозорците.PDLC е исто така одговорен за магијата што им овозможува на стаклените ѕидови и прозорците веднаш да станат екран за проекција или проѕирен прозорец.

Бидејќи PDLC е достапен во различни типови (бела, бои, поддршка за проекција итн.), тој е идеален за повеќе апликации во различни индустрии.

2aa711e956

Уред за суспендирани честички (SPD)

SPD содржи ситни цврсти честички кои се суспендирани во течност и се обложени помеѓу два тенки слоја на PET-ITO за да се создаде филм.Ги засенува и лади ентериерите, блокирајќи до 99% од влезната природна или вештачка светлина за неколку секунди по менувањето на напонот.

Како и PDLC, SPD може да се затемни, овозможувајќи приспособено искуство за засенчување.За разлика од PDLC, SPD не станува целосно непроѕирен и затоа не е погоден за приватност, ниту е оптимизиран за проекција.

SPD е идеален за надворешни, небо или прозорци свртени кон вода и може да се користи и во внатрешни апликации, каде што е потребна темнина.SPD го произведуваат само две компании во светот.

7477da1387


  • Претходно:
  • Следно:

  • Напишете ја вашата порака овде и испратете ни ја